John Engels interview Q-LAB

06/25/2020
Tickets

Interview - John Engels

Korte introductie: wie ben je, waar kom je vandaan etc.

John Engels (13 Mei 1935, Groningen). Professioneel Jazzdrummer sinds 1953. Als oudste van dertien kinderen geboren uit een muzikale familie van autodidacten op drums. Speelde met vele grootheden in binnen-en buitenland zoals Chet Baker, Stan Getz, Phil Woods, Toots Thielemans, Benny Golson, Ray Brown, Hank Jones, Boy Edgar's Bigband, Louis van Dijk Trio, The Diamond Five en is te horen op zo'n meer dan 250 platen en cd's. John Engels wordt gezien als de Nestor van de huidige jazzscene in Nederland.

Wat drijft jou als muzikant?

Het avontuur in de muziek. Het spelen met de jongere generaties houdt mij jong.

Waar haal jij inspiratie vandaan?

Het universum - het breidt zich uit, het is oneindig, net zoals de mensen. De natuur - als ik de vogels hoor fluiten en langs het strand, de golven, waar ik muziek in hoor.

Hoe heeft de huidige situatie invloed op jou als muzikant?

Ik kan daar wel somber over worden. Het doet me ook denken aan de oorlog, het is zo stil op straat. Het is vervelend dat je niet kan spelen en optreden zoals we het gewend zijn.

Wat weten veel mensen niet van jou?

Ik ben af en toe een echte stress-vogel en overgevoelig.

Wat houdt jou op dit moment het meeste bezig? Waar ben je op dit moment mee bezig/waar werk je aan?

De muziek en hoe het in de huidige situatie allemaal af gaat lopen. Ben nu bezig met de voorbereidingen voor een plaatopname en de dingen die daarmee te maken hebben.

Kan je iets vertellen over de locatie waar je deze stream opneemt? Wat betekent deze locatie voor jou, wat maakt het bijzonder?

Het is een fantastische plek om te repeteren en te spelen. Het is voor mij dichtbij huis en men heeft mij fantastisch geholpen met het verhuizen van al mijn drumspullen.

Hoe voelt het om zonder publiek op te treden?

Het is leuker als er publiek is, de interactie en het is sfeervol, maar op zich verdiep ik mij meer in de muziek om me te concentreren.

Op welke podia in Amsterdam zou je nog eens een willen optreden?

Ik heb op veel podia in binnen-en buitenland mogen spelen, maar een wens van mij is om nog één keer op De Dam in Amsterdam te spelen, als alles weer goed gaat en goed komt.

Welk optreden/stream zou je mensen aanraden om te kijken? Is er een stream/initiatief die jou is opgevallen, waar jij van hebt genoten?

Meestal kijk ik 's nachts naar Jazz- en klassieke zenders op de TV, maar het is belangrijk voor mij dat ik blijf spelen en het is fijn om dat nu te kunnen doen met een live-stream.

Wat zou je mensen nog willen meegeven?

Dat er plaats is voor iedereen. Dat de mensen meer respect voor elkaar moeten hebben en elkaar in hun waarde moeten laten.

Wat kunnen we van jou verwachten in de toekomst?

Muziek, want de muziek redt mij altijd!

Website John Engels