RockBooks met Jaap Boots: Wim Verbei + Dirk W De Jong + Abel De Lange + Edo Donkers

04/10/2016
Tickets

RockBooks met Jaap Boots

Wim Verbei (Boom’s Blues)
+
Dirk W De Jong (American Blues)
+
Abel De Lange & Edo Donkers (Bayou Mosquitos, A Song Journey)

Wegens succes geprolongeerd: ’s lands enige echte rock-talkshow ‘RockBooks’ met gastheer Jaap Boots. Elke tweede zondag van de maand ontvangt de ex-VPRO-dj in het gezellige Q-Factory Café een spraakmakende muziekjournalist/schrijver én een muzikant die op dat moment in de belangstelling staat, of hoort te staan. Verwacht: pittige interviews met top-auteurs, rockende voordrachten, interessante muziekgeschiedenislessen en vooral: heel veel muziek, live en van plaat. Interactie met publiek niet uitgesloten. Na afloop borrelen, signeren en bijpraten.

De vierde aflevering van RockBooks hadden we beter RockBlues kunnen noemen want presentator Jaap Boots buigt zich over de oerbron van de popmuziek: de blues.

Blueskenner Wim Verbei is sinds jaar en dag het geweten van de Nederlandse bluesvorsers, en zette een kroon op zijn werk met het schitterende Boom’s Blues, dat niet alleen een geschiedenis van de blues is, maar ook en vooral van het tragische leven van Frans Boom, een Nederlandse bluesfanaat die zich in oorlogstijd als eerste ter wereld (!) systematisch bekwaamde in de blueskunde.

Het manuscript van Boom’s studie ‘De Blues - Satirische Liederen van de Noord Amerikaanse Neger’ werd dankzij de noeste arbeid van Wim eindelijk uitgegeven.

Fotograaf Dirk W. De Jong reisde de afgelopen 25 jaar zo vaak naar de Verenigde Staten om er de ziel van de blues, soul en rock ‘n’ roll vast te leggen dat hij er zelf als een halve bluesrockboy begint uit te zien. Zijn mooiste foto’s verzamelde hij met bijbehorende sterke verhalen in het boek American Blues, dat glanst als een stoplicht op een kruispunt in Nashville bij avondschemering.

Beide mannen zullen liefdevol maar deskundig worden ondervraagd door presentator/dj Jaap Boots, die voor de gelegenheid zijn eigen ook niet misse bluescollectie zal aanspreken. Gelukkig is er ook livemuziek, en wel van zangers c.q. snarenwonders Abel De Lange en Edo Donkers. Abel De Lange klinkt als de man die in Ry Cooder zijn band had kunnen spelen als-ie in Paris, Texas had gewoond. Zijn kompaan Edo Donkers kennen we naast zijn soloplaten o.a. van de legendarische Song Journey-avonden waar hij en Abel schrijver Jan Donkers begeleiden.